{纪录片10#}逐鹿少女:挪威萨米族的游牧生活

驯鹿森林电影/纪录片/舞台剧bbc{纪录片10#}逐鹿少女:挪威萨米族的游牧生活的图片 第1张

看影片 | 影片简介

 

Elle and Inga, 17 year old cousins from the north of Norway, are far from ordinary teenagers. They are reindeer herders, from one of Europe’s last indigenous people, the Sámi. So they are equally at home helping reindeer swim fjords or ice fishing as playing with the internet and mobile phones. This enchanting film follows the girls and their families as they accompany the reindeer herds on the annual migration across the arctic tundra. It’s a unique insight into the lives of the Sami and the reindeer on which they depend in this bleak and beautiful world.
——简介转自BBC

拙译:Elle和Inga,一对来自挪威的表姊妹,她们和其他同龄人不同,她们是驯鹿牧民,是欧洲最后的原住民——萨米族。所以她们帮着家里的驯鹿游度海峡或在独自在冰原上钓鱼就跟上网和玩手机一样平常。这部迷人的影片跟随着这两个女孩和她的家人每年跟随着驯鹿群在北极苔原地区的迁徙。这是一个了解萨米人生活的独特视角,从而可以了解他们如何与他们的驯鹿生存在这个寒冷又美丽的世界里。



*手机端用户观看此视频时请点击视频框右下角的 全屏按钮: 按钮进行观看。


我想这是我看过最愉快的使鹿部落纪录片了。曾经分享过一篇<时间停在了这里>的摄影集,从照片与文字中就感觉到萨米族应该是个快乐而又自豪的民族。萨米人在保持了自己传统文化的同时又不会与时代和世界脱节,他们有专门的驯鹿学校,牧民们的孩子都在那里上学,学习萨米传统文化和驯鹿管理经营。

多希望我们国家的使鹿鄂温克有一天也可以像这些萨米族人们一样,与他们驯鹿一起,告别“忧伤的驯鹿国”这个标签,愉快地生活在属于他们的“寒冷而又美丽的大地上。”

延伸阅读:
驯鹿森林电影/纪录片/舞台剧bbc{纪录片10#}逐鹿少女:挪威萨米族的游牧生活的图片 第2张点击图片查看文章

 

发表评论

电子邮件地址不会被公开。 必填项已用*标注